यस प्रयोगमा ई. कोलाइ सक्रिय रहन्छ जुन यस प्रकोपको कारण हो। त्यस्तै वैज्ञानिकहरूको टोलीले ब्याक्टेरियामा हमला गर्नको लागि एक अलग प्रयोग गरेका छन् । उनीहरूले एक प्लेट प्रवाह च्याम्बर सिस्टमको प्रयोग गरे, जसमा शोधकर्ताहरूले समानान्तर प्लेटमा अलग–अलग पालुङगो सागको पात राखे। कम सान्द्रता भएको ब्लीचमा कीटाणु जीवित थियो र उच्च सान्द्रता, जुन व्यावसायिकरूपमा प्रयोग गरिन्छ, यसमा ब्याक्टेरिया पूर्णरूपले मृत पाइयो। किनसिंगर भन्छन्– “पालुङगोको पातमा टोपोलजीको कारण पातको १५ प्रतिशत सतहमा रहेको ब्लीचको सघनता, मिश्रणको सघनतादेखि १ हजार गुना कम हुन्छ। यसबाट यो थाहा पाइन्छ कि यसै कारण पातमा ९० प्रतिशत जीवाणु जीवित हुन्छ जुन अत्यन्त खतरनाक हो।” र यस खतरालाई कम गर्नको लागि शोधकर्ताहरूले एक सस्तो टाइटेनियम डाइअक्साइड (टिआइओ२) फोटोकेटालिस्टलाई अनुकूलित गरेका छन्, जुन ब्लीचको मिश्रणको सघनतासँग जोडिएर प्रकाशलाई अवशोषित गरेपछि एक प्रकारको अक्सिडेन्ट उत्पन्न गर्छ जसको कारण पातमा जीवित बचेको जीवाणु पूर्णरूपले समाप्त हुन जान्छ। शोधकर्ताहरूको टीमले आफ्नो यस कार्यलाई यसै साता बोस्टनमा आयोजित अमेरिकी रसायन सोसाइटीको राष्ट्रिय बैठक र प्रदर्शनीमा प्रस्तुत गरेका थिए। –एजेन्सी, फोटो: गूगल सर्च
Loading...
0 comments:
Post a Comment